Florenckie ciasto migdałowe z truskawkami

Składniki
- 1 lyżka bułka tarta
- 15 g pistacje
- 6 szt. jajko
- 50 g mielone migdały
- 125 g śmietanka kremówka
- 300 g truskawki
- 235 g cukier
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 30 g wiśnie koktajlowe
- 750 g twarożek
- budyń waniliowy
- 125 g + 1 łyżka masło
- 200 g + 3 łyżeczki mąka
- cukier puder
- 100 g migdały w płatkach
W misce umieścić 200 g mąki, sól, mielone migdały, 60 g cukru, 1 jajko i 125 g masła w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota, a następnie ręcznie. Rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm. Umieścić w okrągłej natłuszczonej formie (26 cm O), docisnąć brzegi odstawić w chłodne miejsce.
Truskawki pokroić.
5 jaj utrzeć z 100 g cukru i cukru waniliowego. Dodać budyń i twaróg. Ciasto posypać bułką tartą, nałożyć połowę masy serowej i połowę truskawek, następnie pozostała masę serową i truskawki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w 175 st. C.
Łyżkę masła, śmietanę i 75 g cukru zagotować w rondelku. Dodać pokrojone wiśnie koktajlowe, płatki migdałowe i pistacje, gotować 2 minuty na słabym ogniu. Dodać 3 łyżeczki mąki, ostudzić. Nałożyć na ciasto i piec jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem