Gęsta zupa z klopsikami
Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego mnóstwo dań.
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę namocz w letniej wodzie. Poczekaj, aż zmięknie, odciśnij ją. Mięso połącz z surowym jajkiem, solą i pieprzem. Dołóż kajzerkę, dokładnie wymieszaj. Z masy ulep kuleczki.
2. Czerwoną fasolę namocz dzień wcześniej. Odlej, po czym wrzuć do garnka z wodą i gotuj około 15 minut.
3. Ziemniaki z marchewką obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do fasoli razem z umytym, posiekanym porem. Wsyp przyprawy i gotuj 10 minut.
4. Wsyp ryż i gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. 10 minut przed końcem dołóż mięsne kuleczki, groszek i makaron nitki. Gotową zupę posyp koperkiem.
Zobacz także: