Trzy szarlotki Ewy Wachowicz. W jej domu to prawdziwe przeboje
Szarlotka to jedno z tych ciast, które kojarzą się z domem, rodziną i ciepłem. W Polsce jest niezwykle popularna i pojawia się na stołach niemal przy każdej okazji. Dzisiaj chcę podzielić się z wami kilkoma moimi sprawdzonymi i smacznymi przepisami na ten wypiek.

Spis treści:
- Przepis na klasyczną polską szarlotkę
- Szarlotka, którą uwielbia każdy w domu Wachowiczów. Z dodatkiem budyniu
- Szarlotka "z kratką" na kruchym cieście
Choć obecnie szarlotka to klasyka polskiej kuchni, jej korzenie sięgają Francji. To właśnie Francuzi jako pierwsi zaczęli piec tarty jabłkowe, które z czasem zostały zaadaptowane i przekształcone w różne wersje, w tym właśnie naszą rodzinną szarlotkę. Ciekawostką jest to, że nazwa "szarlotka" pochodzi od francuskiego "charlotte" - deseru przygotowywanego na cześć królowej Charlotty.
Przepis na klasyczną polską szarlotkę

Składniki:
- 400 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 g masła,
- 4 żółtka.
Masa jabłkowa:
- 1½ kg jabłek (masa po obraniu),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- skórka otarta z pomarańczy.
Piana:
- 4 białka,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki cukru pudru.
Ponadto:
- 2 łyżki bułki tartej,
- cukier puder.
Opis przygotowania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto.
- Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st.C.
- Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem.
- Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej.
- Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.
Szarlotka, którą uwielbia każdy w domu Wachowiczów. Z dodatkiem budyniu

Składniki:
- ½ kg mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 budynie śmietankowe,
- ¾ l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 kg jabłek,
- cukier puder do dekoracji.
Opis przygotowania:
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
- Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.
- Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń.
- Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem.
- Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).
- Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka "z kratką" na kruchym cieście

Składniki:
- 2 szklanki - mąki,
- ½ szklanki - cukru,
- 1 łyżka - cukru waniliowego,
- 120 g - masła,
- jajko.
Dekoracja
- 100 g - dżemu morelowego,
- cukier puder.
Nadzienie
- 1 kg - jabłek,
- 1 łyżeczka - cynamonu,
- 1 garść - rodzynków namoczonych w rumie,
- 1 garść - prażonych orzechów włoskich.
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy" zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
Rozłożyć nadzienie.
Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.
Na zakończenie warto podkreślić, że polska szarlotka to nie tylko smak tradycji, ale również różnorodność przepisów, które trafiają w gusta każdego domownika. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.











