Trzy szarlotki Ewy Wachowicz. W jej domu to prawdziwe przeboje

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Spis treści:

  1. Przepis na klasyczną polską szarlotkę
  2. Szarlotka, którą uwielbia każdy w domu Wachowiczów. Z dodatkiem budyniu
  3. Szarlotka "z kratką" na kruchym cieście

Przepis na klasyczną polską szarlotkę

Duża prostokątna szarlotka oprószona cukrem pudrem, ułożona na ciemnym blacie kuchennym obok czerwonego jabłka, kilku listków mięty oraz ozdobnej ściereczki.
Klasyczna szarlotka. Przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka.
  • 1½ kg jabłek (masa po obraniu),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • skórka otarta z pomarańczy.
  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru pudru.
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier puder.
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
  2. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto.
  3. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st.C.
  4. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem.
  6. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej.
  7. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.

Zobacz również:

Szarlotka, którą uwielbia każdy w domu Wachowiczów. Z dodatkiem budyniu

Kawałek szarlotki z kruszonką, nadzieniem z jabłek i kremem budyniowym, oprószony cukrem pudrem, na talerzu z listkiem mięty, w tle cały placek oraz jabłka.
Szarlotka z budyniem. Przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • ½ kg mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • ¾ l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 kg jabłek,
  • cukier puder do dekoracji.
  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
  2. Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.
  3. Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń.
  4. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
  5. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem.
  6. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).
  7. Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zobacz również:

Szarlotka "z kratką" na kruchym cieście

Placek z kratką z kruchego ciasta przysypany cukrem pudrem, na białej paterze, w tle zielone liście rośliny.
Szarlotka z kratką na kruchym cieście. Przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 2 szklanki - mąki,
  • ½ szklanki - cukru,
  • 1 łyżka - cukru waniliowego,
  • 120 g - masła,
  • jajko.
  • 100 g - dżemu morelowego,
  • cukier puder.
  • 1 kg - jabłek,
  • 1 łyżeczka - cynamonu,
  • 1 garść - rodzynków namoczonych w rumie,
  • 1 garść - prażonych orzechów włoskich.
"Ewa gotuje": Jabłecznik sypanyPolsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?