Gołąbki z łososiem
Takie gołąbki w wersji lux będą doskonale smakować z ryżem na sypko. I z kieliszkiem białego wytrawnego wina.
Składniki
- 1 kapusta włoska
- 80 dag łososia
- 15 dag krewetek (opcjonalnie)
- 1 białko
- po 200 ml bulionu i śmietany 22 proc.
- po 1/2 pęczka szczypioru i koperku
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki chrzanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Połowę ryby zemleć, dodać białko i połowę śmietany, doprawić. Resztę ryby pokroić w kawałki.
Kapustę sparzyć, zdjąć 8 liści. Rozsmarować na nich masę rybną, położyć na to łodygi szczypioru i kawałki ryby, zrolować. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do rondla z wrzątkiem, gotować 30 minut.
Podawać z sosem: mieszając zasmażyć masło z mąką, dodać bulion, chrzan, śmietanę, krewetki, gotować 5 min, doprawić. Posypać koperkiem.
Zobacz także: