Składniki: 4 małe golonki, por (biała część), 4 jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, kostka warzywna, łyżka oliwy, sok z połowy cytryny, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki żubrówki, 5 ziaren pieprzu, natka pietruszki, sól.
Golonki oczyść, obwiąż nicią kuchenną i zalej wrzącą wodą. Dodaj kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez godzinę.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany por. Dodaj jabłka, wlej wino, dopraw solą i podduś.
Golonki wyjmij, ostudź, zdejmij skórę, ułóż w żaroodpornym naczyniu i skrop żubrówką. Przykryj musem jabłkowym, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz 20 min 180 °C. Posyp posiekaną natką.