Gotowanie na wakacjach
Proste i szybkie w przygotowaniu, bogate pod względem smaku i wartości odżywczych - takie powinny być idealne dania na kamping lub piknik.

Warzywa z dipem
Składniki
- 1 cebula
- pół pęczka zielonej cebulki
- pęczek bazylii
- pół pęczka tymianku
- 700 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 750 g młodej marchewki
- seler naciowy
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- paluszki grissini
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane zioła wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i, podobnie jak pozostałe warzywa, pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Warzywa i paluszki podawać z dipem.
Pstrągi z grilla

Składniki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 ml oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z ½ cytryny
- sól, biały pieprz
- pęczek tymianku
- 8 pstrągów
- 8 listków laurowych
- 2 ząbki czosnku
- tymianek i cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z musztardą, po kropli dodawać olej (125 ml), cały czas mieszając. Dodać jogurt i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Pstrągi nadziać tymiankiem i listkami laurowymi, posmarować olejem ze zgniecionym czosnkiem. Grillować 15-20 minut na specjalnych tackach. Podawać z sosem majonezowo-cytrynowym.
Szybki kociołek gyros

Składniki
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 1-2 łyżki oleju
- 600g mięsa (karkówka lub łopatka) pokrojonego w kostkę, doprawionego przyprawą gyros
- sól, pieprz
- słodka papryka
- puszka pomidorów
- pół pęczka szczypiorku
- 200 g śmietany
Przygotowanie:
Cebule pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Mięso, cebulę i paprykę, smażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać pomidory i 400 ml wody. Gotować 10 minut. Podawać z kleksem śmietany, posypane szczypiorkiem.
Zobacz także: