Granola kokosowo-żurawinowa
Domowej roboty.
Składniki
- 220 g płatków owsianych
- 20 g otrębów owsianych
- 45 g wiórków kokosowych
- 40 g płatków migdałowych
- 40 g suszonej żurawiny
- 10 suszonych moreli
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Rozgrzewamy piekarnik do 150˚C. Mieszamy ze sobą płatki i otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypujemy je na blachę do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Miód i olej mieszamy i zagotowujemy w garnuszku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie mieszamy. Ponownie wykładamy całość na blachę i wstawiamy na kolejne 8 minut do piekarnika. Granolę studzimy i przesypujemy do szczelnego pojemnika. Podajemy z jogurtem, mlekiem lub miodem - jako deser.
Piotr Kucharski