Reklama

Reklama

Grillowane brzoskwinie z waniliową polewą

Lekki deser który będzie idealnym dopełnieniem po obiedzie? Wypróbuj ten prosty przepis na grillowane brzoskwinie pod waniliową pierzynką.

Składniki

  • 4 duże brzoskwinie
  • 200 g serka mascarpone (lub serka homogenizowanego z wanilią)
  • łyżka oleju, np. słonecznikowego
  • 50 g płatków owsianych (lub dowolnych orzechów)
  • laska wanilii
  • garść świeżych porzeczek lub ziaren owocu granatu
  • łyżka cukru
  • łyżka śmietany kremówki
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na połówki i usuwamy z nich pestki. 

2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ziarna. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie łączymy z serkiem mascarpone oraz wanilią (jeśli wybierzemy serek homogenizowany, śmietana nie będzie nam potrzebna, a wanilia według uznania). 

3. Połówki brzoskwiń smarujemy olejem i grillujemy (możemy użyć patelni grillowej) przez 5-10 minut, aż zmiękną. Przekładamy na talerz i we wgłębienia po pestce nakładamy masę waniliową (pod wpływem ciepła lekko się rozpłynie, wtedy jest najlepsza). Posypujemy płatkami owsianymi albo ulubionymi orzechami. Dekorujemy owocami porzeczki lub granatu oraz zielonym listkiem.

Reklama

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy