Grillowane brzoskwinie z waniliową polewą
Lekki deser który będzie idealnym dopełnieniem po obiedzie? Wypróbuj ten prosty przepis na grillowane brzoskwinie pod waniliową pierzynką.
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na połówki i usuwamy z nich pestki.
2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ziarna. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie łączymy z serkiem mascarpone oraz wanilią (jeśli wybierzemy serek homogenizowany, śmietana nie będzie nam potrzebna, a wanilia według uznania).
3. Połówki brzoskwiń smarujemy olejem i grillujemy (możemy użyć patelni grillowej) przez 5-10 minut, aż zmiękną. Przekładamy na talerz i we wgłębienia po pestce nakładamy masę waniliową (pod wpływem ciepła lekko się rozpłynie, wtedy jest najlepsza). Posypujemy płatkami owsianymi albo ulubionymi orzechami. Dekorujemy owocami porzeczki lub granatu oraz zielonym listkiem.
Zobacz także: