Grochówka strażacka
Sycąca, konkretna zupa, która zastąpi drugie danie? Polecamy przepis Ewy Wachowicz na prawdziwą grochówkę strażacką.

Składniki
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy krakowskiej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
do podania
- bochenek wiejskiego chleba
Przepis pochodzi z 316. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Groch przepłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnie zagotować, wymienić wodę i ugotować na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę - też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Wymieszać i podgotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Wrzucić ugotowany groch - wraz z wodą. Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pajdą wiejskiego chleba.