Reklama

Grochówka strażacka

Sycąca, konkretna zupa, która zastąpi drugie danie? Polecamy przepis Ewy Wachowicz na prawdziwą grochówkę strażacką.

Składniki

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy krakowskiej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • bochenek wiejskiego chleba

Przepis pochodzi z 316. odcinka programu "Ewa gotuje".       

Sposób przygotowania:

Groch przepłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnie zagotować, wymienić wodę i ugotować na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę - też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Wymieszać i podgotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Wrzucić ugotowany groch - wraz z wodą. Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pajdą wiejskiego chleba. 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy