Ewa Wachowicz: Sałatki, które pasują do grilla i nie tylko
Sezon grillowy w pełni. My, Polacy, uwielbiamy biesiadować i wrzucać na ruszt różne przysmaki. Na naszych talerzach nie może też jednak zabraknąć sałatek. Dzisiaj kilka ciekawych propozycji.

Niezależnie od tego, czy jesteście "mięsożercami" czy też wegetarianami, to na talerzu zawsze musi znaleźć się sałatka!
Sałatka z oscypkiem i winogronami

Na dobry początek sałatka z oscypkiem i winogronami - idealna do szaszłyków i nie tylko.
Składniki:
- mieszanka ulubionych sałat,
- kawałek oscypka,
- winogrona bezpestkowe,
- 1 cebula czerwona.
- Winegret:
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego,
- sól,
- ½ łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 łyżka miodu,
- kilka łyżek oliwy.
Opis przygotowania:
Sałaty przełożyć do miski. W razie potrzeby poszarpać na mniejsze kawałki. Oscypek pokroić w plastry. Ułożyć na sałacie. Dorzucić przekrojone na pół winogrona i talarki cebuli. Zrobić sos winegret (składniki wystarczy energicznie wymieszać w słoiczku). Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Zobacz także: Ewa Szczęsna podbiła serca internautów przepisem na kultowe klopsiki z IKEI. Oto jak je zrobić
Sałatka z marchewki i kapusty pekińskiej

Kolejna to sałatka z marchewki i kapusty pekińskiej.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 2 marchewki,
- 1 cebula czerwona.
Sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Opis przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę pokroić w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę. Wymieszać.
Do jogurtu dodać majonez, musztardę i ocet jabłkowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Gotowym sosem polać surówkę.
Sałatka z domowym winegretem
Kolejna pozycja to sałatka z domowym winegretem.
Składniki:
- mieszanka ulubionych sałat,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula.
- Winegret:
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 6 łyżek oliwy.
Opis przygotowania:
Sałaty przełożyć do miski. Dodać przekrojone na pół pomidorki oraz krążki cebuli.
Przygotować sos. Musztardę połączyć z syropem klonowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. Sałatę polać sosem tuż przed podaniem.
Sałatka Colesław

A może tradycyjny Colesław? Sprawdza się jako "towarzystwo" mięs i nie tylko.
Składniki:
- 1 nieduża kapusta,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szklanki mleka,
- ½ szklanki majonezu,
- 1½ łyżki octu winnego,
- 2½ łyżki soku z cytryny.
Opis przygotowania:
Kapustę poszatkować i dodatkowo posiekać nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać nim jarzyny. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Sałatka z dressingiem figowym

Na sam koniec oryginalna sałatka z dressingiem figowym.
Składniki:
- mix sałat,
- pomidorki koktajlowe,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżka syropu z fig,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Opis przygotowania:
Sałaty przełożyć do miski, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Musztardę połączyć z syropem z fig i octem balsamicznym (syrop z fig można zastąpić sokiem z malin). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę. Wymieszać. Polać sałatę.
Jak widzicie sałatka sałatce nierówna - opcji jest na tyle, że każdy znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu.