Grostl. Tyrolska zapiekanka z ziemniaków
To smaczne i pożywne danie jest idealnym rozwiązaniem jeśli chcemy wykorzystać ziemniaki i mięso z poprzedniego dnia.
Składniki
- 6-8 ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g pieczonej lub gotowanej łopatki wieprzowej
- 150 g kiełbasy
- czosnek
- 2 łyżki masła
- Mielony kminek
- Majeranek
- sól
- 4 jajka
- Zielenina do dekoracji
Na rozgrzanym maśle zrumień boczek i cebulę. Dodaj pokrojone mięso. Dodaj plastry ziemniaków i smaż na złoty kolor. Dodaj przyprawy i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Rozdziel grostl na porcje i podawaj z jajkiem sadzonym.