Gulasz meksykański
Kilka składników, jedno naczynie i obiad gotowy. Pyszny, treściwy oraz łatwy w przygotowaniu.
Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa, np. łopatki wieprzowej, cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk zielonej papryki, 1 strąk żółtej papryki, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego, 60 dag pomidorów z puszki, 2 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól l pieprz
Przygotowanie
Umyte mięso pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą.
W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, smaż 5-7min. Oprósz solą oraz pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką i ostrą paprykę, wymieszaj. Następnie wlej gorący bulion, dodaj pomidory z puszki, duś na średnim ogniu 45-60 min. Na 15 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę.
Na koniec dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę, całość gotuj jeszcze ok.10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie podawaj z ryżem, świeżym chlebem lub plackami tortilla.
04/2016 Świat i Ludzie