Reklama

Gulasz wołowy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 sztuki cebula
  • 1 strąk żółta papryka
  • 75 dag wołowina zadnia
  • pęczek pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 25 dag długoziarnisty ryż
  • pieprz
  • sól, pieprz
  • 1 sztuka cebula
  • 1 strąk czerwona papryka
  • mały kuczak z rożna
  • 2 sztuki pomidor
  • kilka ziaren ziele angielskie
  • szczypta szafran
  • natka pietruszki
  • 1 sztuka cukinia
  • 1 łyżeczka papryka w proszku ostra
  • sól

Wołowinę umyj, dokładnie osusz i pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule obierz z łupin, posiekaj drobno. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne, opłucz z pozostałych nasion, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Kilka listków natki pietruszki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.

Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, przełóż ją do garnka i na tej samej patelni przesmaż partiami mięso oprószone mąką (powinno być usmażone z każdej strony). Wołowinę przełóż do garnka z cebulą, dopraw papryką, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, zalej wodą, aby mięso było w niej zanurzone w całości. Gotuj do miękkości mięsa.

Reklama

Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, natkę pietruszki oraz pokrojoną paprykę. Jeśli gulasz przygotowujesz z kukurydzą lub groszkiem, dodaj je teraz. Gulasz po dodaniu przecieru i warzyw duś jeszcze 15-20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub makaronem, przybrany świeżą natką.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy