Gulasz z indyka
Umyte piersi z indyka oraz dynię kroimy w kostkę. Ciecierzycę przekładamy na durszlak, płuczemy wodą i odcedzamy.
Obraną cebulę siekamy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Opłukaną i osuszoną kolendrę siekamy. Morele kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, żeby była szklista. Dodajemy czosnek, mieszamy, przekładamy mięso, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy. Następnie dodajemy dynię, ciecierzycę, pomidory z puszki, pokrojone morele, bulion, mieszamy i dusimy na około 30 minut. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą.
Na patelni bez tłuszczu podprażamy płatki migdałów na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papier, żeby ostygły. Gulasz porcjujemy do miseczek i wierzch posypujemy kolendrą i płatkami migdałów.
Zobacz także: