Irlandzkie placki ziemniaczane z natką i szczypiorkiem
Składniki
- 200 g pureé z ugotowanych ziemniaków
- 280 g startych surowych ziemniaków
- 5 małych cebulek dymek
- 2 łyżki natki pietruszki
- 240 ml mleka
- 250 g mąki
- 120 g startego sera cheddar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj dwa rodzaje ziemniaków razem z posiekaną cebulką dymką i natką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszaj. Dolej stopniowo mleko, dodaj ser i wyrób dość gęstą masę.
2. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wykładaj po łyżce masy, spłaszczaj ją i smaż z obu stron na złoto przez około dwie minuty.
3. Podawaj placki gorące posypane szczypiorkiem.
Zobacz także: