Reklama

Irlandzkie placki ziemniaczane z natką i szczypiorkiem

Czas przyrządzenia: ok. 30 min

Składniki

  • 200 g pureé z ugotowanych ziemniaków
  • 280 g startych surowych ziemniaków
  • 5 małych cebulek dymek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 240 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 120 g startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj dwa rodzaje ziemniaków razem z posiekaną cebulką dymką i natką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszaj. Dolej stopniowo mleko, dodaj ser i wyrób dość gęstą masę. 

2. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wykładaj po łyżce masy, spłaszczaj ją i smaż z obu stron na złoto przez około dwie minuty. 

3. Podawaj placki gorące posypane szczypiorkiem.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: placki | placki ziemniaczane | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy