Jabłka w cieście

Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 i 1/2 szklanki mąka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
- sól
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki mleko
- 5 sztuk kwasne jabłka
3-4 osób
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać żółtka i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, ostrożnie usunąć gniazda nasienne. Maczając w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.