Jak gotować fasolę i groch?

Gotowanie warzyw strączkowych często jest utrapieniem, ponieważ zajmuje sporo czasu, a w efekcie można uzyskać nierównomiernie ugotowane ziarna. Co robić, by proces przebiegł sprawnie, a fasola lub groch były smaczne i miękkie.

123RF/PICSEL

Jak gotować fasolę i groch?

4.	Kiedy posolić?

Nie gotuj fasoli i grochu w osolonej wodzie. Dodaj sól, gdy warzywa są już miękkie lub w trakcie przygotowania dań, których są składnikiem.
3.	Trik z kostką lodu

Co 5-10 minut dolej do gotującej się fasoli odrobinę zimnej wody (1/3 filiżanki) lub wrzuć dwie kostki lodu. Kontrast sprawi, że fasola ugotuje się szybciej.
1.	Namocz w gorącej wodzie

Fasolę zalewamy gorącą wodą na minimum 1-2 godziny przed gotowaniem, ale najlepiej namaczać ją całą noc.   W ten sposób skrócisz czas gotowania nawet o połowę. Kilkakrotne odlewanie wody podczas namaczania zapobiega też wzdęciom.
Fasolę można też zalać zimną wodą, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować do miękkości.
2.	Gotuj w małej ilości wody

Fasola ugotuje się szybciej, jeśli będzie się „dusić” na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Woda powinna przykrywać ziarna o 2-3 cm. Należy ją uzupełniać, by fasola się nie przypaliła.
Gotowanie na dużym ogniu powoduje, że ziarna miękną nierównomiernie.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?