Jak gotować fasolę i groch?

article cover
123RF/PICSEL

Jak gotować fasolę i groch?

4. Kiedy posolić? Nie gotuj fasoli i grochu w osolonej wodzie. Dodaj sól, gdy warzywa są już miękkie lub w trakcie przygotowania dań, których są składnikiem.
4. Kiedy posolić? Nie gotuj fasoli i grochu w osolonej wodzie. Dodaj sól, gdy warzywa są już miękkie lub w trakcie przygotowania dań, których są składnikiem. 123RF/PICSEL
3. Trik z kostką lodu Co 5-10 minut dolej do gotującej się fasoli odrobinę zimnej wody (1/3 filiżanki) lub wrzuć dwie kostki lodu. Kontrast sprawi, że fasola ugotuje się szybciej.
3. Trik z kostką lodu Co 5-10 minut dolej do gotującej się fasoli odrobinę zimnej wody (1/3 filiżanki) lub wrzuć dwie kostki lodu. Kontrast sprawi, że fasola ugotuje się szybciej. 123RF/PICSEL
1. Namocz w gorącej wodzie Fasolę zalewamy gorącą wodą na minimum 1-2 godziny przed gotowaniem, ale najlepiej namaczać ją całą noc. W ten sposób skrócisz czas gotowania nawet o połowę. Kilkakrotne odlewanie wody podczas namaczania zapobiega też wzdęciom. Fasolę można też zalać zimną wodą, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować do miękkości.
1. Namocz w gorącej wodzie Fasolę zalewamy gorącą wodą na minimum 1-2 godziny przed gotowaniem, ale najlepiej namaczać ją całą noc. W ten sposób skrócisz czas gotowania nawet o połowę. Kilkakrotne odlewanie wody podczas namaczania zapobiega też wzdęciom. Fasolę można też zalać zimną wodą, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować do miękkości. 123RF/PICSEL
2. Gotuj w małej ilości wody Fasola ugotuje się szybciej, jeśli będzie się „dusić” na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Woda powinna przykrywać ziarna o 2-3 cm. Należy ją uzupełniać, by fasola się nie przypaliła. Gotowanie na dużym ogniu powoduje, że ziarna miękną nierównomiernie.
2. Gotuj w małej ilości wody Fasola ugotuje się szybciej, jeśli będzie się „dusić” na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Woda powinna przykrywać ziarna o 2-3 cm. Należy ją uzupełniać, by fasola się nie przypaliła. Gotowanie na dużym ogniu powoduje, że ziarna miękną nierównomiernie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?