Jak lato, to chłodnik!
Mają wiele zalet: sycą, chłodzą i nawadniają organizm. Można je przygotowywać z różnych składników. Ważne, aby były dobrze schłodzone i odpowiednio doprawione.

Chłodnik litewski z botwinką i ogórkiem
Składniki
- 1 duży pęczek botwinki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
- 400 g śmietany 18 procent tłuszczu
- 2 nieduże ogórki gruntowe
- 1 mały ząbek czosnku
- po pół pęczka szczypiorku i koperku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj. Odetnij buraczki, obierz je, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Usuń brzydkie liście, resztę wraz z łodyżkami posiekaj. Wlej bulion do garnka, przełóż do niego buraczki i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
Gdy buraczki będą prawie miękkie, dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze około 5 minut. Wlej łyżeczkę octu lub soku z cytryny, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie dodaj kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obrany ogórek i drobno posiekaj ząbek czosnku. Dodaj je do reszty składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umyj i osusz szczypiorek i koperek, posiekaj. Połowę dodaj do zupy. Rozlej chłodnik do talerzy. Udekoruj resztą zieleniny oraz posiekanym ogórkiem. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami lub jajkami ugotowanymi na twardo. Warto wiedzieć, że tradycyjny chłodnik litewski podawano z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub pokrojoną pieczenią cielęcą.

Pomidorowo-paprykowy z orzechami
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 mały por
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki orzechów arachidowych lub innych
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki nasion chia
- szczypta słodkiej i wędzonej papryki w proszku oraz tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
- listki mięty
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie pokrojone pomidory. Wlej bulion i dodaj obrane warzywa. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.
Umyj i oczyść papryki. Połóż je na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy będą miękkie, dodaj do pomidorów. Dopraw wszystko przyprawami i gotuj ok. 10 min. 3. Usuń włoszczyznę. Do reszty dodaj orzechy. Ostudź, a następnie zblenduj. Zabiel jogurtem naturalnym. Rozlej do szklanek. Udekoruj orzechami i miętą.
Zobacz także: