Jak zneutralizować zapach mięsa?

Zapach mięsa, nawet jeśli jest ono świeże, budzi w wielu osobach dyskomfort. Nieprzyjemne odczucia może budzić szczególnie wieprzowina i drób. Co zrobić, jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa w diecie, a jego zapach ci przeszkadza?

123RF/PICSEL

Jak zneutralizować zapach mięsa?

Moczenie w solance

Moczenie mięsa przez noc w solance zyskuje w ostatnich czasach coraz większą popularność. Ma być sposobem nie tylko na usunięcie zapachu, ale też poprawę jego konsystencji i skrócenie czasu gotowania. Aby przygotować solankę, należy użyć 1l przegotowanej wody na 40 g soli. Do roztworu można też dodać przyprawy lub wywar z aromatycznych ziół, albo odrobinę mleka.
 Smarowanie musztardą

To także łatwo dostępny i niedrogi środek, który poprawi zapach mięsa. Sprawdzi się doskonale w przypadku wieprzowiny. Cały kawałek surowego mięsa (jeszcze przed  pokrojeniem) należy pokryć grubą warstwą musztardy i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie umyć i przygotowywać zgodnie z przepisem. Zamiast gotowej musztardy, można użyć domowej pasy ze zmielonych nasion gorczycy.
Dodatek kurkumy

To jeden z najprostszych i najtańszych sposobów. Surowe mięso, jeszcze przed obróbką cieplną, wystarczy delikatnie oprószyć kurkumą.
Moczenie w soku z granatów

To o wiele bardziej kosztowna metoda, ale dająca znakomite rezultaty. Również ona poprawia kruchość i smak mięsa.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?