Jak zneutralizować zapach mięsa?

article cover
123RF/PICSEL

Jak zneutralizować zapach mięsa?

Moczenie w solance Moczenie mięsa przez noc w solance zyskuje w ostatnich czasach coraz większą popularność. Ma być sposobem nie tylko na usunięcie zapachu, ale też poprawę jego konsystencji i skrócenie czasu gotowania. Aby przygotować solankę, należy użyć 1l przegotowanej wody na 40 g soli. Do roztworu można też dodać przyprawy lub wywar z aromatycznych ziół, albo odrobinę mleka.
Moczenie w solance Moczenie mięsa przez noc w solance zyskuje w ostatnich czasach coraz większą popularność. Ma być sposobem nie tylko na usunięcie zapachu, ale też poprawę jego konsystencji i skrócenie czasu gotowania. Aby przygotować solankę, należy użyć 1l przegotowanej wody na 40 g soli. Do roztworu można też dodać przyprawy lub wywar z aromatycznych ziół, albo odrobinę mleka. 123RF/PICSEL
 Smarowanie musztardą To także łatwo dostępny i niedrogi środek, który poprawi zapach mięsa. Sprawdzi się doskonale w przypadku wieprzowiny. Cały kawałek surowego mięsa (jeszcze przed pokrojeniem) należy pokryć grubą warstwą musztardy i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie umyć i przygotowywać zgodnie z przepisem. Zamiast gotowej musztardy, można użyć domowej pasy ze zmielonych nasion gorczycy.
Smarowanie musztardą To także łatwo dostępny i niedrogi środek, który poprawi zapach mięsa. Sprawdzi się doskonale w przypadku wieprzowiny. Cały kawałek surowego mięsa (jeszcze przed pokrojeniem) należy pokryć grubą warstwą musztardy i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie umyć i przygotowywać zgodnie z przepisem. Zamiast gotowej musztardy, można użyć domowej pasy ze zmielonych nasion gorczycy. 123RF/PICSEL
Dodatek kurkumy To jeden z najprostszych i najtańszych sposobów. Surowe mięso, jeszcze przed obróbką cieplną, wystarczy delikatnie oprószyć kurkumą.
Dodatek kurkumy To jeden z najprostszych i najtańszych sposobów. Surowe mięso, jeszcze przed obróbką cieplną, wystarczy delikatnie oprószyć kurkumą. 123RF/PICSEL
Moczenie w soku z granatów To o wiele bardziej kosztowna metoda, ale dająca znakomite rezultaty. Również ona poprawia kruchość i smak mięsa.
Moczenie w soku z granatów To o wiele bardziej kosztowna metoda, ale dająca znakomite rezultaty. Również ona poprawia kruchość i smak mięsa. 123RF/PICSEL
Moczenie w mleku To tradycyjny sposób, który nie tylko poprawi zapach mięsa, ale też poprawi jego smak. Takie mięso będzie bardziej kruche i soczyste. Namaczanie w mleku jest częścią wielu starych przepisów np. na schab. Stosuje się je też w przypadku przyrządzania ryb. Wystarczy umieścić produkt w naczyniu z mlekiem i wstawić do lodówki na ok. dwie godziny. Niektóre gospodynie używają do tego celu maślanki lub kefiru. Do mleka można też wkroić kilka plastrów surowej cebuli.
Moczenie w mleku To tradycyjny sposób, który nie tylko poprawi zapach mięsa, ale też poprawi jego smak. Takie mięso będzie bardziej kruche i soczyste. Namaczanie w mleku jest częścią wielu starych przepisów np. na schab. Stosuje się je też w przypadku przyrządzania ryb. Wystarczy umieścić produkt w naczyniu z mlekiem i wstawić do lodówki na ok. dwie godziny. Niektóre gospodynie używają do tego celu maślanki lub kefiru. Do mleka można też wkroić kilka plastrów surowej cebuli. 123RF/PICSEL
Upewnij się, że mięso jest świeże. Sprawdź datę przydatności do spożycia, zwróć uwagę na kolor mięsa. Jeśli nieprzyjemny zapach jest wynikiem rozpoczynającego się procesu psucia, natychmiast je wyrzuć. Jeśli mięso jest świeże, a mimo to jego zapach ci przeszkadza możesz zastosować kulinarne sztuczki, które pozwolą go zneutralizować.
Upewnij się, że mięso jest świeże. Sprawdź datę przydatności do spożycia, zwróć uwagę na kolor mięsa. Jeśli nieprzyjemny zapach jest wynikiem rozpoczynającego się procesu psucia, natychmiast je wyrzuć. Jeśli mięso jest świeże, a mimo to jego zapach ci przeszkadza możesz zastosować kulinarne sztuczki, które pozwolą go zneutralizować.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?