Jamie Olivier: Skrzydełka kurczaka w stylu gangnam
Uwielbiam to danie - palce lizać! Zainspirowałem się smakami koreańskimi i chińskimi, a także tą wariacką piosenką, którą kochają wszystkie moje dzieci (odkryłem, że jeśli potrawa nosi nazwę czegoś, co uwielbiają, są większe szanse, że ją zjedzą).


To solidny przepis na delikatne, słodkie skrzydełka kurczaka z piękną glazurą dla dzieci i dla dorosłych. Doskonale pasują do ryżu z jajkiem i wesoło się je zajada, choć jest z tym trochę zachodu - to nie danie na pierwszą randkę!
4 porcje. Łączny czas: 1 godzina 40 min. 634 kalorie na porcję.
Składniki:
- 12 skrzydełek kurczaka
- 2 czubate łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków
- 200 g brązowego ryżu
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 świeże czerwone papryczki chili
- 2 kapusty pak choi
- olej sezamowy
- 1 duże jajko

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stop. C. Rozprostuj skrzydełka kurczaka, przetnij rozciągniętą skórę pośrodku i wyłam stawy, jeśli będziesz w stanie, żeby skrzydełka pozostały proste (jeśli chcesz, możesz je nabić na drewniane patyczki do szaszłyków, żeby zachowały kształt). Ułóż skrzydełka w brytfance odpowiedniej wielkości (ok. 25 × 30 cm), posyp je przyprawą pięciu smaków oraz sporą szczyptą soli i przemieszaj, żeby równomiernie pokryły się przyprawami. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz skrzydełka do miękkości ok. 50 minut.
W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go, rozprowadź na tacy lub blasze i zostaw do wystudzenia. Przygotuj glazurę: obierz imbir, zetrzyj go drobno do miseczki i wymieszaj z keczupem, sosem sojowym oraz miodem. Po ok. 50 minutach pieczenia zdejmij folię z naczynia ze skrzydełkami, posmaruj je częścią glazury i włóż z powrotem do piekarnika albo pod grill rozgrzany do średniej temperatury (pilnuj ich jak jastrząb!) jeszcze na 30 minut, aż staną się złociste i przypieczone. W tym czasie przewracaj je i smaruj glazurą co ok. 5-10 minut, aż zużyjesz całą, a skrzydełka zrobią się bardzo lepkie. Po ostatnim posmarowaniu równomiernie posyp skrzydełka sezamem z wysokości.
Kiedy skrzydełka będą prawie gotowe, obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki razem z chili i kapustami pak choi. Przełóż warzywa na dużą patelnię lub do dużego woka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju sezamowego. Mieszaj je przez cały czas, aż się zezłocą, po czym wsyp ryż, żeby się podgrzał. Przełóż brytfankę ze skrzydełkami na palnik, przesuń je na bok i wlej 200 ml wody. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 minut, zeskrobując wszystko z dna, po czym zdejmij i wylej tłuszcz z wierzchu, a sos wmieszaj do ryżu z warzywami. Przesuń ryż na bok, a w wolne miejsce wbij jajko. Przemieszaj je, żeby zaczęło się smażyć jak jajecznica, po czym wmieszaj do ryżu. Starannie dopraw ryż i podawaj od razu z lepkimi skrzydełkami.
Copyright © Insignis Media 2014
Przekład: Maria Brzozowska
Photography copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2013
Zdjęcia: David Loftus