Reklama

Reklama

Kapuśniak na żeberkach

Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz gorącej zupy. Odpowiednio gęsta może zastąpić drugie danie. Polecamy kapuśniak!

Składniki

  • 350 g żeberek wieprzowych
  • 1 pętko kiełbasy
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 300 g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • kminek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Żeberka zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotuj około 40 minut. 

2. Dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, a po 10 minutach ziemniaki.

 3. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją na sicie. Przełóż do zupy, gdy warzywa będą miękkie. Na suchej patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę. Rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodaj zasmażkę i kiełbasę do zupy. Dopraw pieprzem, majerankiem i kminkiem.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy