Kapuśniak na żeberkach
Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz gorącej zupy. Odpowiednio gęsta może zastąpić drugie danie. Polecamy kapuśniak!
Składniki
- 350 g żeberek wieprzowych
- 1 pętko kiełbasy
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 300 g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki mąki
- kminek
- majeranek
Sposób przygotowania:
1. Żeberka zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotuj około 40 minut.
2. Dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, a po 10 minutach ziemniaki.
3. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją na sicie. Przełóż do zupy, gdy warzywa będą miękkie. Na suchej patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę. Rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodaj zasmażkę i kiełbasę do zupy. Dopraw pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Zobacz także: