Karczek z rusztu w musztardowej marynacie
Soczyste mięso pieczone w aromatycznej, miodowej marynacie. Do tego smakowita sałatka z gruszkami i awokado. Brzmi jak obiad idealny?
Składniki
- 700 g karczku wieprzowego
- sól
- pieprz kolorowy
- 7 łyżek musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki powideł
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 6 ząbków czosnku
- 5 ziarenek jałowca
- gałązka rozmarynu
na sałatkę
- mieszanka sałat
- 1 awokado
- 2 gruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 250 ml białego wina wytrawnego
- sok z limonki
- listki mięty do dekoracji
na sos
- 4 łyżki wina z sokiem z limonki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka syropu z agawy
- kawałek papryczki chili
- szczypta soli
Przepis pochodzi z 331. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia.
Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z olejem, powidłami i syropem klonowym. Dorzucić pokrojony czosnek i rozgniecione ziarenka jałowca.
Tak przygotowaną bejcą pokryć kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć rozmaryn. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (wyjąć na godzinę przed grillowaniem). Upiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie.
Z awokado usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić na plasterki. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne i też pokroić. Owoce przełożyć do miski, zalać winem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstawić na kilkanaście minut.
Sałaty przełożyć do miski, wymieszać. Dodać odcedzone owoce oraz pokruszony ser pleśniowy. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać), udekorować liśćmi mięty i od razu podawać.
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program