Karnawałowe racuchy
Karnawał to czas obfitujący w szaleństwa, także kulinarne. Polecamy przepis na wyśmienite, karnawałowe racuchy z jabłkiem i twarożkiem.
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wlewamy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz olej, łączymy w jednolitą masę. Do miski wlewamy zaczyn, pokrojone na kawałki jabłka i wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Masę odkładamy na 15 minut by lekko wyrosła. Rozgrzewamy patelnie z olejem, na którą następnie wkładamy łyżką gotowe ciasto na twarogowe racuchy. Smażymy na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem.