Reklama

Karnawałowe racuchy

Karnawał to czas obfitujący w szaleństwa, także kulinarne. Polecamy przepis na wyśmienite, karnawałowe racuchy z jabłkiem i twarożkiem.

Składniki

  • 1 szklankę ciepłego mleka
  • 2 – 3 jabłka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko wlewamy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz olej, łączymy w jednolitą masę. Do miski wlewamy zaczyn, pokrojone na kawałki jabłka i wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Masę odkładamy na 15 minut by lekko wyrosła. Rozgrzewamy patelnie z olejem, na którą następnie wkładamy łyżką gotowe ciasto na twarogowe racuchy. Smażymy na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem. 

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: racuchy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy