Karnawałowe racuchy
Karnawał to czas obfitujący w szaleństwa, także kulinarne. Polecamy przepis na wyśmienite, karnawałowe racuchy z jabłkiem i twarożkiem.
Składniki
- 1 szklankę ciepłego mleka
- 2 – 3 jabłka
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wlewamy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz olej, łączymy w jednolitą masę. Do miski wlewamy zaczyn, pokrojone na kawałki jabłka i wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Masę odkładamy na 15 minut by lekko wyrosła. Rozgrzewamy patelnie z olejem, na którą następnie wkładamy łyżką gotowe ciasto na twarogowe racuchy. Smażymy na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem.