Reklama

Klasyczne pastrami

Składniki na 6-8 porcji

  • 1,2 kg polędwicy wołowej
  • 1 okrągły wiejski chleb
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szałwi
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

1. Polędwicę wołową opłukać, osuszyć, natrzeć mieszanką octu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Włożyć do szklanego naczynia, szczelnie przykryć, włożyć do lodówki na minimum 3 dni, przewracać 2 razy dziennie.

2. Mięso wyjąć z lodówki, natrzeć solą i pieprzem, włożyć na nagrzaną patelnię, zrumienić z każdej strony, podlewając marynatą.

3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec wolno - 4 godziny w temp. 100°C, bez przykrycia.

4. Mięso po upieczeniu zostawić w piekarniku na 15 minut, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

Reklama

5. Natkę i szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodyżek, cienko pokroić. Wymieszać z plastrami polędwicy.

6. Chleb pokroić w plastry grubości 1 centymetra, obsmażyć na oliwie, obłożyć plastrami polędwicy.

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy