Klopsiki sojowe
Składniki
na 4 porcje
- 60 dag tofu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka kaparów
- 80 dag ziemniaków
- 5 dag płatków migdałowych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mąki
- 1/2 l bulionu warzywnego
- po 1/2 szklanki mleka, białego wina i śmietany 22 proc.
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki musztardy
- 7 łyżek masła l sól, pieprz
1. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Przełożyć do miski, przestudzić. Dodać jajka, bułkę tartą, 3 łyżki posiekanej natki, 3 łyżki musztardy, pokruszone tofu, połowę kaparów. Doprawić do smaku (uważać z solą, kapary są słone!).
2. Masę wyrobić, uformować 12 klopsików, usmażyć na 2 łyżkach masła. Osobno zasmażyć mąkę na 3 łyżkach masła, wlać wino i bulion, dodać resztę musztardy, sok z cytryny, gotować 10 min. Dodać resztę kaparów, śmietanę, dusić 5 min, doprawić.
3. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić. Rozgnieść, dodać gorące mleko, resztę masła, doprawić, wymieszać, posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów. Klopsy podawać z sosem i ziemniakami, udekorować resztą natki.