klopsiki szpinakowo-ziołowe

Składniki
- 3 sztuki jajko
- 8 dkg mąka
- 15 dag żółty ser
- 1 sztuka cebula
- 10 dkg mrożony szpinak
- sól, pieprz
- 1/2 ząbka czosnek
- 1 łyżka masło
- 25 dkg czerstwe bułki
- pomidorki koktajlowe
- 3 łyżki siekana natka
5-6 osób
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Bułki pokroić w drobną kostkę, cebule i czosnek drobno posiekać. Bułki wymieszać z mąką. Ser zetrzeć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i chwilę podsmażyć, przestudzić. Do bułek i mąki dodać przesmażony szpinak, zieleninę, ser i jajka. Wszystko starannie wymieszać. Umoczonymi w wodzie rękami formować kuleczki i gotować na osolonym wrzątku ok. 15 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane masłem. Udekorowane pomidorkami koktajlowymi.