Klopsiki z serem typu feta

Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g półtłustego sera typu feta
- 6 gałązek tymianku
- 1 duże jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- 1 średnia cebula
- 1 bułka
Przygotowanie:
Porwij bułkę na 2-3 kawałki i namocz w wodzie. Po ok. 20 minutach wyjmij bułkę i odsącz. Przełóż do dużej miski.
Pokrój ser typu feta w drobną kostkę i dodaj do bułki. Obierz cebulę i czosnek, i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do bułki i fety. Oberwij i dodaj listki tymianku. Kilka z nich zostaw do dekoracji.
Następnie dodaj mięso, jajko, sól (niewiele, bo feta jest słona), paprykę w proszku, pieprz i wszystko starannie wymieszaj. Z powstałej masy powinno wyjść ok. 20 klopsików.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę pergaminem i ułóż na nim mięsne kulki. Piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją. Przekrój jedną i sprawdź, czy mięso niej jest w środku surowe. Pozostaw klopsiki do ostygnięcia. Posyp listkami tymianku.
Zobacz także: