Reklama

Klopsiki z serem typu feta

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g półtłustego sera typu feta
  • 6 gałązek tymianku
  • 1 duże jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 1 średnia cebula
  • 1 bułka

Przygotowanie:

Porwij bułkę na 2-3 kawałki i namocz w wodzie. Po ok. 20 minutach wyjmij bułkę i odsącz. Przełóż do dużej miski.

Pokrój ser typu feta w drobną kostkę i dodaj do bułki. Obierz cebulę i czosnek, i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do bułki i fety. Oberwij i dodaj listki tymianku. Kilka z nich zostaw do dekoracji.

Następnie dodaj mięso, jajko, sól (niewiele, bo feta jest słona), paprykę w proszku, pieprz i wszystko starannie wymieszaj. Z powstałej masy powinno wyjść ok. 20 klopsików.

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę pergaminem i ułóż na nim mięsne kulki. Piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją. Przekrój jedną i sprawdź, czy mięso niej jest w środku surowe. Pozostaw klopsiki do ostygnięcia. Posyp listkami tymianku.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy