Klopsiki z serem typu feta
Przygotowanie:
Porwij bułkę na 2-3 kawałki i namocz w wodzie. Po ok. 20 minutach wyjmij bułkę i odsącz. Przełóż do dużej miski.
Pokrój ser typu feta w drobną kostkę i dodaj do bułki. Obierz cebulę i czosnek, i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do bułki i fety. Oberwij i dodaj listki tymianku. Kilka z nich zostaw do dekoracji.
Następnie dodaj mięso, jajko, sól (niewiele, bo feta jest słona), paprykę w proszku, pieprz i wszystko starannie wymieszaj. Z powstałej masy powinno wyjść ok. 20 klopsików.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę pergaminem i ułóż na nim mięsne kulki. Piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją. Przekrój jedną i sprawdź, czy mięso niej jest w środku surowe. Pozostaw klopsiki do ostygnięcia. Posyp listkami tymianku.
Zobacz także: