Reklama

Reklama

Klopsy wołowe z orzeszkami piniowymi

Składniki

  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g ryżu basmati
  • 250 g gęstego greckiego jogurtu
  • 6 gałązek mięty
  • 10 suszonych moreli
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku

Przygotowanie:

Rodzynki opłucz na sitku i dobrze odsącz. Orzeszki piniowe posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego orzeszki piniowe, rodzynki, bułkę tartą i jajko. Masę posól do smaku. Przypraw kuminem oraz chili. Dobrze wyrób.

Uformuj z niej 8 okrągłych kotletów. Lekko spłaszcz je dłonią. Na patelni rozgrzej olej. Włóż klopsiki. Smaż 7-9 minut, od czasu do czasu obracając.

Ryż wrzuć na posolony wrzątek. Ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij i posiekaj. Jogurt grecki wymieszaj z miętą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Suszone morele pokrój w paseczki. Dodaj je do gotującego się ryżu. Przypraw go sproszkowanym curry. Gotowe klopsiki serwuj z ryżem basmati z morelami oraz z sosem jogurtowo- miętowym.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy