Koktajl z pokrzywy, imbiru i jabłek

Zawiera bardzo dużo żelaza i ma delikatny, lekko słodki smak. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a przestanie parzyć. Przygotuj z nią zdrowy, smaczny koktajl z dodatkiem imbiru i jabłek.

Zbieraj pokrzywę z dala od dużych, ruchliwych ulic, odcinaj lub odrywaj tylko szczytowe gałązki (mają od 4 do 6 listków). To w nich jest najwięcej witamin – B1, C, E, i K
Zbieraj pokrzywę z dala od dużych, ruchliwych ulic, odcinaj lub odrywaj tylko szczytowe gałązki (mają od 4 do 6 listków). To w nich jest najwięcej witamin – B1, C, E, i K123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki liści pokrzywy
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 łyżki łagodnych kiełków
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu
  • 4 szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)

Sposób przygotowania:

1. Pokrzywę umyj i odsącz. Jabłka, imbir, kiwi i banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć z pokrzywą do blendera.

2. Dodaj łyżkę kiełków i cynamon. Krótko zblenduj.

3. Na koniec wlej napój roślinny oraz miód i ponownie, dokładnie wszystko zmiksuj. Rozlej koktajl do wysokich szklanek. Udekoruj kiełkami i od razu podawaj.

Zobacz także:

Koktajl bananowy z miodemStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas