Kopytka z sosem grzybowym
Tradycyjne polskie kluski z grzybami zadowolą nie tylko wielbicieli tradycji.
Składniki na 4 porcje: 1/2 kg ziemniaków, 10 borowików, 1 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 4 łyżki bulionu, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek.
Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę, grzyby umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać grzyby, obsmażyć, wlać bulion i dusić, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Z jajkiem i mąkami zagnieść elastyczne ciasto. Uformować wąski wałek z ciasta, spłaszczyć, pokroić ukośnie. Rzucać kluski na wrzątek, gotować 2 minuty po wypłynięciu, wymieszać z grzybami, posypać listkami tymianku.