Korzenne ciastka w lukrowych czapeczkach
Prostsza alternatywa dla tradycyjnego polskiego piernika wigilijnego – ciasteczka, które mają ten sam świąteczny aromat goździków, cynamonu, anyżu. I wyglądają jak oprószone śniegiem.
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 125 g brązowego cukru
- 50 g syropu z buraków cukrowych
- 1 jajko
- 325 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3¼ łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g cukru pudru
- pergamin, folia spożywcza
Przygotowanie:
Ciasto: masło zmiksuj w misce z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj syrop, a następnie wbij jajko. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika i sól. Suche składniki dodaj do masy maślano-cukrowej, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 175°C. Z ciasta uformuj 75 kulek wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Wstawiaj je kolejno do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Wyjmij, odstaw do wystudzenia.
Lukier: cukier puder i 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami (ok. 50 ml) gorącej wody. Każde ciastko polej małą porcją lukru, zostaw do zastygnięcia.
Zobacz także: