Reklama

Kotleciki ryżowe z twarożkiem

Składniki

  • 2 szklanki białego ryżu
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej
  • pół łyżeczki oregano
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • bułka tarta
  • rukola
  • kilka rzodkiewek
  • twarożek
  • 2 jaja

Przygotowanie:

Ryż zalej 6 szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu do całkowitego zredukowania wody. Ryż ma być kleisty i lekko rozgotowany (jeśli po wyparowaniu wody stwierdzisz, że ryż jeszcze nie jest gotowy, podlej go gorącą wodą i gotuj dalej).

Lekko przestudź ryż, dodaj żółty ser, wbij roztrzepane widelcem jaja. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj kaszę mannę i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej i podsmaż je na złoto z obu stron (przez ok. 5 minut). Podawaj z twarożkiem i posiekanymi rzodkiewkami.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy