Kotlety 4x4
Czas na prawdziwą wyżerkę! Cztery razy schabowy i cztery razy udziec z indyka? Nic prostszego, a w towarzystwie ziemniaków w mundurkach czeka cię nie lada uczta.
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości
- 4 plastry udźca z indyka
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- orzeszki ziemne
- masło klarowane do smażenia
do podania
- ziemniaki w mundurkach
- surówka z kapusty kiszonej
na surówkę
- kapusta kiszona
- marchewka
- ½ jabłka
- ½ cebuli czerwonej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 papryczka chili
- pieprz kolorowy
Przepis pochodzi z 332. odcinka programu "Ewa gotuje"
Sposób przygotowania:
Schab przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa położyć plaster udźca indyka i jeszcze raz rozklepać. Przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z drobno posiekanymi orzeszkami.
Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać z ziemniakami w mundurkach i surówką z kapusty kiszonej.
Kapustę odcisnąć i posiekać. Przełożyć do miski. Wymieszać z posiekaną cebulą oraz startymi jabłkiem i marchewką. Przyprawić pieprzem kolorowym, dorzucić pokrojoną chili, wlać olej i wymieszać.
Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!