Krem z kiszonych ogórków
Prawdziwa gratka dla fanów kwaśnych zup. Polecamy oryginalny przepis na krem z ogórków kiszonych.

Składniki
- 6 ogórków kiszonych
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 l wywaru jarzynowego
- ½ szklanki wody z ogórków
- sól
- pieprz
do podania
- wiejska śmietana
- oliwa koperkowa
- chipsy z pietruszki
Przepis pochodzi z 336. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku - na maśle. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalać ciepłym bulionem. Przykryć i gotować do miękkości.
Ogórki pokroić i wrzucić do garnka z warzywami. Wszystko razem gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować na gładki krem. Dokwasić wodą z ogórków. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietany, oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.