Krem z soczewicy
Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa według przepisu Magdy Gessler to propozycja także dla wegetarian.


Składniki: 300 g soczewicy czerwonej, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka imbiru mielonego, 100 ml mleka kokosowego, 1 świeża papryczka chili, 1,5 l wywaru mięsnego, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka ziaren kolendry Prymat, sól Prymat do smaku.
Przygotowanie: Do garnka wlewamy masło klarowane, wrzucamy roztarte w moździerzu: czosnek, imbir, chili i ziarna kolendry. Wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem mięsnym i wsypujemy soczewicę. Doprawiamy solą do smaku i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Gotową zupę dokładnie miksujemy. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Krem podajemy udekorowany miętą z grzankami.