Reklama

Krokiety z mięsnym farszem

Składniki

  • 800 g ugotowanego mięsa z rosołu (indyk, kurczak, wołowina)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 4 duże jajka
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki mąki
  • ok. 1 litr mleka

Przygotowanie:

Mięso z rosołu obierz dokładnie z kości i chrząstek. Zachowaj też nieco skórek z kurczaka. Dzięki temu farsz nie będzie suchy. Zmiel mięso przez maszynkę albo poszatkuj blenderem. Do praw do smaku solą, pieprzem. (Jeśli lubisz, możesz też dodać oregano, majeranek albo natkę pietruszki). Dodaj 1 jajko i łyżkę bułki tartej. Wymieszaj.

Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, 2 jajka oraz mleko. Usmaż naleśniki. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń brzegi do środka, formując krokieta. Każdy krokiet zanurz w rozbełtanym jajku i obtocz w bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż krokiety ze wszystkich stron na złoto. 

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy