Kruche serduszka
Ciasteczka możesz upiec wcześniej a udekorować dopiero w dniu podania.
Sposób przygotowania:
Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż ucierając dodaj jajko. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj masę maślaną. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Stolnicę lub blat oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wytnij serduszka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz 12-15 min w temp. 190°C. Wyjmij z piekarnika.
Przygotuj lukier. Białko ubij mikserem, a gdy zacznie się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki, by nie spływał z ciasteczek). Do połowy dodaj barwnik spożywczy. Tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzone ciasteczka.
Zobacz także: