Kruchy jabłecznik z migdałami
Migdały, jabłka i pyszne krem - idealne połączenie na jesienne wieczory. Gdy dodasz do ciasta cynamony, nadasz mu wspaniałego, korzennego zapachu.
1. Do mąki wsyp cukier oraz mielone migdały, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plastry i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do miski wbij jajka, dodaj proszek budyniowy, śmietankę kremówkę, śmietanę oraz 5 dag cukru, zmiksuj.
3. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp płatkami migdałowymi i 2 łyżkami cukru. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: