Kruchy jabłecznik z migdałami
Migdały, jabłka i pyszne krem - idealne połączenie na jesienne wieczory. Gdy dodasz do ciasta cynamony, nadasz mu wspaniałego, korzennego zapachu.
Składniki
na ciasto
- 20 dag mąki pszennej
- 6 dag mielonych migdałów
- 6 dag cukru
- 13 dag zimnego masła
- 2 żółtka
na nadzienie
- 80 dag kwaśnych jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 5 dag + 2 łyżki cukru
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 dag płatków migdałowych
- cukier puder
1. Do mąki wsyp cukier oraz mielone migdały, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plastry i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do miski wbij jajka, dodaj proszek budyniowy, śmietankę kremówkę, śmietanę oraz 5 dag cukru, zmiksuj.
3. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp płatkami migdałowymi i 2 łyżkami cukru. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: