Krupnik
Prosty w przygotowaniu i idealnie rozgrzewający. Polecamy sprawdzony przepis na tradycyjny krupnik.

Składniki
- 250 g włoszczyzny
- 10 g suszonych grzybów
- 1,5 l wody na zupę + trzykrotność objętości kaszy
- 100 g jęczmiennej kaszy perłowej
- 3-4 ziemniaki
- 40 g masła
- sól
- koperek i pietruszka
Sposób przygotowania:
Z namoczonych grzybów i warzyw ugotuj wywar. Po około pół godziny gotowania przecedź. Ugotowane warzywa i grzyby pokrój w paseczki. Kaszę opłucz i zalej zimną wodą, dodaj 20 g masła. Na przecedzonym wywarze ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Wywar połącz z kaszą, grzybami i włoszczyzną, dodaj sól do smaku.Dołóż resztę masła oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Smacznego!Darmowy program - rozlicz PIT 2020