Reklama

Krupnik

Prosty w przygotowaniu i idealnie rozgrzewający. Polecamy sprawdzony przepis na tradycyjny krupnik.

Składniki

  • 250 g włoszczyzny
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1,5 l wody na zupę + trzykrotność objętości kaszy
  • 100 g jęczmiennej kaszy perłowej
  • 3-4 ziemniaki
  • 40 g masła
  • sól
  • koperek i pietruszka

Sposób przygotowania:

Z namoczonych grzybów i warzyw ugotuj wywar. Po około pół godziny gotowania przecedź. Ugotowane warzywa i grzyby pokrój w paseczki. Kaszę opłucz i zalej zimną wodą, dodaj 20 g masła. Na przecedzonym wywarze ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. 

Wywar połącz z kaszą, grzybami i włoszczyzną, dodaj sól do smaku.

Dołóż resztę masła oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Smacznego!

Darmowy program - rozlicz PIT 2020

Reklama
Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: krupnik | prosta zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy