Kurczak curry
Składniki
- 1 średnia cebula
- 2 żeczki curry
- 1/4 łyżeczki mielona ostra papryka
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukier
- 1/4 łyżeczki mielony imbir
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- sól
- 1 strąk czerwona papryka
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 4 łyżki olej
- mleczko kokosowe
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka klarowanego masło
- 1 ząbek
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. 3 łyżki oleju wymieszaj z sokiem z cytryny, imbirem, ostrą papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso, przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Paprykę pokrój w paski lub kostkę. Oliwki pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso wraz z marynatą, w której się moczyło, smaż często mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodaj curry, kurkumę, cukier, pieprz kajeński oraz pokrojoną paprykę, smaż jeszcze 7-10 minut. Wlej śmietankę lub mleczko kokosowe, zmniejsz ogień, duś ok. 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki, dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.