Reklama

Kurczak z warzywami

Danie zyska na smaku, jeśli część bulionu zastąpisz czerwonym winem.

Składniki na 4 porcje: 4 pałki kurczaka, 4 ziemniaki, 2 cebulki ze szczypiorem, 15 dag mrożonego groszku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 15-20 dag ugotowanych brokułów, sól l pieprz, listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie

Pałki kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką. Cebulki pokrój w kostkę. Opłukany i osuszony szczypior drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, każdy przekrój na pół.

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron na rumiano. Wyjmij i przełóż do innego naczynia. Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż mieszając co 2-3 minuty. Całość zalej bulionem, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, włóż mięso. Garnek przykryj pokrywką i gotuj ok. 15 minut.

Następnie dodaj mrożony groszek,wszystko gotuj jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj ugotowane brokuły, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj listkami bazylii i posiekanym szczypiorem. Podawaj z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem.

04/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy