Lawasz z kiełbasą i serkiem

Przekąska idealna o każdej porze dnia? Wypróbuj przepis na lawasz z pysznym nadzieniem.

Przekąska z pysznym nadzieniem zachwyci wszystkich domowników
Przekąska z pysznym nadzieniem zachwyci wszystkich domowników123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

na nadzienie

  • 2 serki wiejskie
  • sucha kiełbasa w plasterkach
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, ciepłą wodę i sól połącz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Odłóż na 20 minut. Po tym czasie podziel na 4 części i rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy smaż krótko na suchej patelni, po czym zawiń w folię, by nie stwardniał.

2. Kiełbasę suchą jak ze wsi (Balcerzak) pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z serkiem wiejskim, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadzieniem posmaruj placki, zwiń w rulon. Wierzch posmaruj miękkim masłem, posyp siemieniem lnianym. Piecz 15 minut w temperaturze 190°C. Następnie pokrój i podawaj.

Zobacz także:

Zapiekanka makaronowa z pomidorem i seremStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?