Leciutkie jak chmurka
Delikatne krążki z kremem i bitą śmietaną.
Składniki na 8 porcji
Bezy: 12 łyżek cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 białka, sól, 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Krem: 5 łyżek cukru, 1 jajko, 15 dag masła
Dodatkowo: kakao i cukier puder do posypania, bita śmietana w spreju
Przygotowanie
Białka schłodzić, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po trochę dosypując puder. Gdy ilość piany się podwoi, dodać cukier waniliowy (ostrożnie oddzielać białka: nawet odrobina żółtka może zepsuć pianę).
Masę rozłożyć w postaci dużych krążków (najlepiej łyżką) na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy krążek kilkakrotnie posypać pudrem (najlepiej przez sitko). Suszyć ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C.
Cukier ubić z jajkiem (wcześniej sparzyć) na idealnie gładką masę. Masło ubić na puszysto. Do ubitego masła wlewać porcjami masę jajeczną, wymieszać i schłodzić. Krem rozłożyć na bezach, każdą udekorować kleksikiem bitej śmietany, posypać kakao i owocami.
04/2016 Twoje Imperium