Reklama

Lekkie ciasto z owocami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 75 dag owoców
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • tłuszcz do smarowania blachy

>>>Jak przygotować to ciasto - krok po kroku znajdziesz na kolejnej stronie<<<

Przygotowanie:

Margarynę roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Odstaw do ostygnięcia. Owoce umyj i osusz. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej i osącz na sicie z nadmiaru soku.

Jajka dokładnie umyj i rozbij. Oddziel żółtka od białek. Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym.

Reklama

Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj lekko przestudzony tłuszcz i delikatnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ciasto ok. 60 min. Po wystudzeniu ciasta oprósz je z wierzchu cukrem pudrem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy