Łosoś w mleczku kokosowym

Pomysł na pyszną i zdrową kolację.

Kokos ma działanie antybakteryjne.
Kokos ma działanie antybakteryjne.123RF/PICSEL

Składniki

  • 800 g filetu z łososia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta curry
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz łososia. Podziel go na cztery kawałki. Każdy oprósz solą i pieprzem, a następnie natrzyj olejem.

2. Rozgrzej głęboką patelnię i połóż na niej kawałki ryby. Smaż po około cztery minuty z obu stron.

3. Oczyść i posiekaj papryczkę chili. Dodaj ją do ryby z wiórkami kokosowymi i posiekanym czosnkiem. Wlej mleczko kokosowe, sok z połowy limonki i passatę pomidorową. Wsyp curry i duś wszystko 10-15 minut. Udekoruj posiekaną kolendrą i cząstkami limonki.

Zobacz także:

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas