Łosoś w mleczku kokosowym
Pomysł na pyszną i zdrową kolację.
Składniki
- 800 g filetu z łososia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta curry
- 250 ml passaty pomidorowej
- 250 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz łososia. Podziel go na cztery kawałki. Każdy oprósz solą i pieprzem, a następnie natrzyj olejem.
2. Rozgrzej głęboką patelnię i połóż na niej kawałki ryby. Smaż po około cztery minuty z obu stron.
3. Oczyść i posiekaj papryczkę chili. Dodaj ją do ryby z wiórkami kokosowymi i posiekanym czosnkiem. Wlej mleczko kokosowe, sok z połowy limonki i passatę pomidorową. Wsyp curry i duś wszystko 10-15 minut. Udekoruj posiekaną kolendrą i cząstkami limonki.
Zobacz także: