Łosoś z owocami
Przygotowując łososia, pamiętaj, aby nie poddawać go zbyt długo działaniu wysokiej temperatury, bo nie będzie soczysty. Łosoś „dochodzi” jeszcze 1-2 minuty po zdjęciu z ognia.
Składniki na 4 porcje: 80 dag łososia bez skóry (filet), 5 dag zielonego pesto, 5 dag orzechów laskowych, 5 dag sera koziego lub fety, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomarańcze, 1 owoc granatu, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy, kilka liści sałaty, gruba sól morska, pieprz cayenne.
Rybę podzielić na cztery porcje. Umyć, osuszyć, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto i łyżką oliwy z oliwek, obsypać pokrojonymi orzechami. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.
Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki pozbawione błonki (precyzyjnymi cięciami nożyka łatwo wyfiletujesz owoc). Granat przekroić na pół, łyżką wybrać ziarna, oskubać je dokładnie z twardej białej skórki. Owoce delikatnie wymieszać.
Musztardę utrzeć z miodem, solą i pieprzem, ukręcić z resztą oliwy sos. Sałatę opłukać, osuszyć, wymieszać z owocami, polać sosem. Serek pokruszyć, posypać nim z wierzchu sałatkę. Podawać z łososiem - na ciepło lub na zimno.