Majonezy smakowe
Podkręć smak domowego majonezu! Polecamy prosty przepis na trzy wersje tego smakowitego sosu: bazyliową, koperkową i pomidorową.

Składniki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- ¾ szklanki oleju
na sos bazyliowy
- 3 łyżki majonezu
- garść liści bazylii
- pieprz kolorowy
na sos koperkowy
- 3 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
na sos pomidorowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 suszone pomidory z oliwy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.