Makaron w toskańskiej wersji
Smak potrawy możesz podbić suszonymi ziołami. Do sosu dodaj suszone: bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub mieszankę toskańską.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 1 avocado
- 125 g mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 500 g makaronu
- 200 g twarożku śmietankowego z suszonymi pomidorami i ziołami
- 100 ml mleka
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, pędy przekrój wzdłuż, a potem każdą połówkę jeszcze raz na pół. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół. Cebule obierz, poszatkuj w piórka. Mozzarellę porwij na małe kawałeczki.
Avocado przekrój wzdłuż i usuń pestkę. Miąższ wybierz łyżką i pokrój w kostkę. 2 Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szparagi i smaż je kilka minut. Oprósz solą i pieprzem. Po 4 minutach do szparagów dodaj pomidorki i 2 łyżki wody.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź go, odmierzając 200 ml wody z gotowania. Twaróg zmiksuj z miodem, mlekiem i pesto z pomidorów. Dolej wodę z gotowania makaronu.
Spaghetti ponownie włóż do garnka. Dodaj podsmażone szparagi z pomidorami. Zalej przygotowanym sosem serowym. Mocno podgrzej. Wyłóż na talerze, posyp mozzarellą i avocado.
Zobacz także: