Reklama

Makaron w toskańskiej wersji

Smak potrawy możesz podbić suszonymi ziołami. Do sosu dodaj suszone: bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub mieszankę toskańską.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 1 avocado
  • 125 g mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 500 g makaronu
  • 200 g twarożku śmietankowego z suszonymi pomidorami i ziołami
  • 100 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, pędy przekrój wzdłuż, a potem każdą połówkę jeszcze raz na pół. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół. Cebule obierz, poszatkuj w piórka. Mozzarellę porwij na małe kawałeczki.

Avocado przekrój wzdłuż i usuń pestkę. Miąższ wybierz łyżką i pokrój w kostkę. 2 Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szparagi i smaż je kilka minut. Oprósz solą i pieprzem. Po 4 minutach do szparagów dodaj pomidorki i 2 łyżki wody.

Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź go, odmierzając 200 ml wody z gotowania. Twaróg zmiksuj z miodem, mlekiem i pesto z pomidorów. Dolej wodę z gotowania makaronu.

Reklama

Spaghetti ponownie włóż do garnka. Dodaj podsmażone szparagi z pomidorami. Zalej przygotowanym sosem serowym. Mocno podgrzej. Wyłóż na talerze, posyp mozzarellą i avocado.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy