Makaron z sosem pesto
Składniki
- 1 szklanka siekane orzechy włoskie
- 1 szklanka śmietanka 30%
- pół szklanki oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 pęczek świeża bazylia
- pół pęczka natka pietruszki
- 1 opakowanie makaron penne
- pół szklanki tarty parmezan
- 3 ząbki czosnek
5-6 osób
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy.
Bazylię i pietruszkę oczyścić, umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i pokroić. Do blendera włożyć zioła, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę, zmiksować na jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę i włożyć sos (ilość zależy od smaku danej osoby). Gotować do lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów.