Reklama

Makaron z zielonym pesto

Pomysł na aromatyczną, bezmięsną kolację? Polecamy szybki przepis na makaron z pesto.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • pęczek świeżej bazylii lub natki pietruszki (można zastąpić je suszonymi ziołami)
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz zieleninę. Przełóż ją do blendera. Dodaj oliwę, orzechy, żółty ser, ząbek czosnku i szczyptę soli. Wszystko zblenduj, aby uzyskać sos pesto. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. 

2. Makaron wrzuć do wrzątku i gotuj na niedużym ogniu przez około 12 minut. Odcedź i trzymaj pod przykryciem. 

3. Pomidory suszone pokrój i dodaj do makaronu razem z pesto. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Oprósz pieprzem i udekoruj oliwkami.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy