Makaron z zielonym pesto
Pomysł na aromatyczną, bezmięsną kolację? Polecamy szybki przepis na makaron z pesto.

Składniki
- 500 g makaronu
- pęczek świeżej bazylii lub natki pietruszki (można zastąpić je suszonymi ziołami)
- 1/3 szklanki ulubionych orzechów
- 1/2 szklanki oliwek
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz zieleninę. Przełóż ją do blendera. Dodaj oliwę, orzechy, żółty ser, ząbek czosnku i szczyptę soli. Wszystko zblenduj, aby uzyskać sos pesto. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy.
2. Makaron wrzuć do wrzątku i gotuj na niedużym ogniu przez około 12 minut. Odcedź i trzymaj pod przykryciem.
3. Pomidory suszone pokrój i dodaj do makaronu razem z pesto. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Oprósz pieprzem i udekoruj oliwkami.
Zobacz także: